De conventie 2015 doorgelicht: Regeling Derde Betaler: verplichting alleen voor huisarts?
(06/02/2015)De conventie 2015 doorgelicht: Regeling Derde Betaler: verplichting alleen voor huisarts?
De conventie van 2015 bevat een belangrijke passage wat betreft de Regeling Derde Betaler (RDB).
Vanaf 1 juli wordt de RDB verplicht voor alle OMNIO-patiënten (verzekerden met een voorkeursregeling).
De verplichting kon worden ingetrokken voor de chronisch zieke patiënten.
De impact hiervan voor de modale huisarts is niet min. Het is een zware en onnodige belasting van de huisartsenpraktijk. Veruit de meeste OMNIO-patiënten hebben geen problemen met het betalen van de huisarts. Voor die beperkte groep waarvoor dit wel een goede maatregel is hebben de huisartsen, vanuit hun sociaal engagement, de RDB reeds in het verleden toegepast. Net zoals ze vaak ook rekening houden bij soms schrijnende situaties van niet-OMNIO-patiënten. Huisartsen voelen immers vanuit de vertrouwdheid van de arts-patiënt relatie beter aan voor wie dit nodig is.
Bovendien degradeert de verplichte RDB de huisarts tot ziekenfondsbeambte… terwijl het wel de ziekenfondsen zijn die werkingsmiddelen opstrijken voor de verwerking van uitbetalingen en sociaal werk. Ondanks het terugschroeven van de dienstverlening door het sluiten van kantoren behouden deze ziekenfondsen steeds hun werkingsmiddelen. Ook al valt dit voor sommige patiënten moeilijk. Voor de huisartsen betekent een verplichte RDB alleen maar tijd (administratief werk) en geld (informatica, kosten tarificatiediensten).
Vreemde vaststelling hierbij is dat die verplichte RDB er niet is voor de specialist en voor de apotheker. Zij KUNNEN maar zijn niet verplicht om de RDB te gebruiken. Nochtans zijn daar de kosten voor de patiënt veel hoger!
Bovendien – en nog veel problematischer – komt de verplichting RDB op geen enkele manier tegemoet aan de echte noden van de patiënt.
Ten slotte zou het uitstellen van de verplichte RDB 12,5 miljoen euro besparen op een half jaar tijd! Het voorstel van SVH om de verplichting RDB op te heffen en te vervangen door een vrijwillige RDB levert dus een fikse besparing op. Die kan gebruikt worden om een echte herwaardering voor de eerstelijn door te voeren.
Conclusie: de invoering van de RDB kost een hoop geld, levert de huisarts véél administratief werk op EN komt de patiënt op geen enkele manier ten goede.
SVH Bestuur
Dr Herman Moeremans Dr Steven Haesaert
Voorzitter SVH Woordvoerder SVH
thema's: Administratieve overlast Belang van 1stelijnsgeneeskunde Conventie Derde betalersregeling Huisartsenbudget