HA inkomen Medisfeer
(28/11/2013)Ruim 90.000 euro per jaar … Samen met vele collega’s zeggen we: “was het maar waar” …
Hoe komt deze studie bij dit cijfer? De onderzoekers wijzen er zelf al op dat in deze “internationale vergelijking” enkel voor België zowel voor het praktijkinkomen als voor de praktijkonkosten slechts met “schattingen” wordt gewerkt. “No reliable data” heet het in die studie. Hoe betrouwbaar zijn die schattingen? Hoe betrouwbaar is dan ook de conclusie?
Een conclusie die vooral de “stijging” van het huisartseninkomen wil benadrukken! Een collega maakte voor de betrokken periode (2000 tot 2009) een vergelijking van het gemiddelde inkomen “per prestatie”. Zo werd in zijn berekening ook algemene verschuivingen (oa de dalende trend van huisbezoeken) mee opgenomen. Hij noteerde een stijging van 16,9 naar 28,6 euro. Een stijging van 69% bruto-inkomen dus. Heel wat anders dan de “meer dan verdubbeling” in deze studie. Wanneer we ook de ongeveer 20% stijging van index in deze periode in overweging nemen, dan blijft deze “spectaculaire” herwaardering van de huisartsen steken op 50% over een periode van 10 jaar…
De verouderde ASGB-schattingen die gebruikt worden als “praktijkkosten” komen uit op ongeveer 35% van het inkomen. Realistischer zou zijn om ook hier te aanvaarden dat die kosten oplopen tot 50% van het inkomen… zoals dat ook in de studie zo blijkt te zijn in de rest van Europa.
Eén van de landen waarmee vergeleken wordt is Zweden. Een land waar verschillende systemen van betaling bestaan voor de huisartsen. In de studie wordt echter enkel het inkomen beoordeeld van huisartsen die werken in loonverband. We kunnen aannemen dat deze gesalarieerde Zweedse collega’s een deftiger pensioenopbouw hebben dan Belgische zelfstandigen. Een punt dat in de vergelijking mee mag opgenomen worden.
Wanneer we zelf een berekening maken vertrekkend van het “gemiddelde” bruto inkomen voor 2009, zoals dat vermeld staat in de RIZIV-brochure “performantie van de huisartsgeneeskunde” (een document waar de studie ook naar verwijst) dan blijkt dit 135.479 euro te zijn. Met eerder 50% praktijkkosten blijven hier 67.740 euro over. Na aftrek van sociale bijdragen en een minimale pensioenbijdrage (type Amonis) dan belanden we bij ongeveer 50.000 euro gemiddeld belastbaar inkomen.
Begrijpt u waarom vele collega’s denken “was het maar waar”?