Leefloners en eerstelijn
(05/09/2013)Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen heeft met verbazing kennis genomen van de conclusies die de Christelijke Mutualiteit trekt naar aanleiding van een studie over facturatiegegevens van leefloners.
Daaruit zou blijken dat amper 63% van de leefloners bij de huisarts raadpleegt.
Terecht concludeert de CM dat het contact met de huisarts een eerste indicator is van goede gezondheidszorg. Op welke basis echter concludeert dit ziekenfonds dat Wijkgezondheidscentra de oplossing zouden zijn?
De kost per jaar per patiënt in een Wijkgezondheidscentrum is hoger dan het bedrag aan eerstelijnszorg voor een ingeschreven GMD-patiënt bij een huisarts. Mocht de overheid alle huisartsen eenzelfde bedrag “praktijkfinanciering” per patiënt garanderen, dan is het SVH ervan overtuigd dat de toegankelijkheid van de eerstelijn nog sterker kan verbeterd worden.
Ook de gewone huisarts werkt laagdrempelig en heeft oog voor sociale problematiek. Ook bij de gewone huisarts wordt wel rekening gehouden met specifieke noden van een patiënt, die eventueel in financiële nood verkeert.
Het SVH pleit reeds langer voor een ruimere mogelijkheid tot toepassing van derdebetalersregeling… maar dan wel zonder nieuwe administratieve betutteling!
Wij merken op dat de CM, samen met de andere mutualiteiten, zelf deel uitmaakt van de vertegenwoordiging in de RIZIV structuren die bevoegd zijn om hier maatregelen te treffen. Dit in tegenstelling tot de huisartsen, die nog altijd hun eigen vertegenwoordiging niet mogen aanduiden.